Formule 1 (verkeers)maatregelen Haarlem

Bijgewerkt tot en met 12 juli 2022
Status: Voorbereiding

De Formula 1 Dutch Grand Prix 2022 is van 1 tot en met 4 september in Zandvoort. In de aanloop naar en tijdens het evenement kan drukte voor ongemak zorgen voor bewoners en ondernemers in de regio. Daarom is een mobiliteitsplan opgesteld. In dit plan staan de tijdelijke verkeersmaatregelen voor de regio. De plannen van de politie, brandweer, ambulance en ProRail zijn meegenomen in het mobiliteitsplan. Gemeente Zandvoort coördineert de uitvoering.

Stationsplein in het Centrum

Praktische maatregelen

Alle Formule 1-bezoekers hebben een persoonlijk reisarrangement afgenomen (park+ride, park+bike of trein) in combinatie met hun ticket. Zo worden verkeersstromen in goede banen geleid. Op meerdere plekken in de regio zullen verkeersregelaars en tijdelijke afzettingen staan. Een aantal gebieden is aangewezen als beschermde zone: hier wordt alleen gemotoriseerd verkeer toegelaten met een doorlaatbewijs.

Treinverkeer

Het aantal treinen van en naar Zandvoort wordt verhoogd naar 12 treinen per uur (12 treinen heen en 12 treinen terug). Om ervoor te zorgen dat de treinen goed op schema kunnen blijven rijden en voor de veiligheid van de weggebruikers worden spoorovergangen op deze route tijdelijk gesloten.

Afgeschermde zones

Gebieden in en om Zandvoort zijn ingedeeld in ringen. Binnen elke ring is aangegeven welke gebruikers toegang hebben tot het gebied. Dit heeft ook een afgeschermde zone. Voor Haarlem liggen een aantal wijken in ring 3: Ramplaankwartier, Oosterduin en Zijlweg-west (alleen de woningen ten westen van de Randweg).

Elk adres in deze zone ontvangt rond half juli automatisch 2 doorlaatbewijzen thuis, ongeacht of bewoners een motorvoertuig bezitten. Hier is geen aanvraag voor nodig. Gemotoriseerd verkeer kan de afgeschermde zone vanaf vrijdag 2 september 5.00 uur tot zondag 4 september 16.00 uur alleen in- en uitrijden met een doorlaatbewijs.

Zandvoort niet per auto bereikbaar

Beide toegangswegen naar Zandvoort worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer van donderdag 1 september 00.01 uur tot maandag 5 september 05.00 uur. Alleen met een doorlaatbewijs voor Zandvoort kunt u Zandvoort bereiken via de doorlaatpost op de Zandvoortselaan. Het is niet mogelijk om via de Zeeweg te rijden.

Drukte in parkeergarages en fietsenstallingen

Tijdens het F1-evenement in Zandvoort wordt ook grotere drukte verwacht in de Haarlemse parkeergarages en fietsenstallingen, vooral rondom het station. Op www.haarlembereikbaar.com vindt u een overzicht van alle openbare fietsenstallingen in Haarlem. Een plek reserveren is niet mogelijk.

Contact

Op de website van de gemeente Zandvoort vindt u meer informatie over de Formule 1, verkeer en toegang of kijk bij de veelgestelde vragen.