Groot onderhoud Jan van Galenstraat en omgeving

Bijgewerkt tot en met 25 oktober 2024
Status: Ontwerp

De inrichting van de wijk Houtvaartkwartier tussen de Hyacintenbrug en kruising Koppestokstraat met de Piet Heinstraat is aan vervanging toe. We gaan dit gebied daarom opknappen.

Jan van Galenstraat

Wat u moet weten

  • We richten de straten in volgens de nieuwe regels voor 30 kilometer per uur wegen. Hierbij maken we verhoogde kruispunten. We maken in de straten meer ruimte voor groen, veilig spelen, fietsen en elkaar ontmoeten. Door de nieuwe inrichting van de straten voldoen de straten weer aan de huidige regels en gemeentelijk beleid
  • De riolering in het gebied is aan vervanging toe. De riolering (nu gemengd) wordt gescheiden om het regenwater apart af te kunnen voeren naar de sloten en vaarten in de buurt
  • Er wordt nieuwe drainage aangelegd in het gebied
  • De Bestevaerstraat wordt een eenrichtingsweg met parkeren op de stoep
  • Een aantal parkeerplaatsen aan de Koppestokstraat langs het spoor worden vervangen door meer groen. Verder blijven alle parkeerplekken in de buurt behouden
  • Het college van B en W heeft op 28 mei 2024 het voorlopig ontwerp en bijbehorende ontwerpnota vrijgegeven voor inspraak. U kunt tot en met 6 september uw reactie geven op het voorlopig ontwerp, zie 'Meedenken en meedoen'

Wat hieraan vooraf ging

De reacties op het schetsontwerp zijn verwerkt in een voorlopig ontwerp. Onderstaande onderwerpen zijn in het voorlopig ontwerp aangepast.

Parkeren en groen

We werken aan een klimaatbestendige stad om de leefomgeving voor nu en in de toekomst te verbeteren. Volgens het beleid maken we ruimte voor groen en voetgangers, door een aantal parkeerplaatsen weg te halen als de parkeerdruk lager is dan 85%. 

Er zijn veel reacties gekomen van bewoners en belanghebbenden die aangaven het niet eens te zijn met het weghalen van parkeerplekken. Hierin hebben we afwegingen moeten maken. Daarom hebben we ervoor gekozen om minder parkeerplekken weg te halen en alleen langs het spoor minder parkeervakken aan te brengen, om daar meer groen te maken. 

Bestevaerstraat 

De huidige Bestevaerstraat is te smal voor parkeren langs de rijbaan. We vroegen bewoners te kiezen tussen een leefstraat (meer groen en speelruimte, geen parkeren) en het behouden van parkeerplekken. De meerderheid koos voor parkeren. Daarom wordt de straat een eenrichtingsweg met parkeervakken op de stoep.

Veiligheid

Om de veiligheid te verbeteren, blijft het nieuwe groen laag bij kruisingen, oversteekplaatsen en bochten voor beter zicht. In de middenstrook van de Jan van Galenstraat komt het groen verder van de rijbaan. Bankjes en de tafeltennistafel worden verplaatst voor betere zichtbaarheid vanuit woningen. Het speeltoestel wordt vervangen omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldoet.

Houtmanbrug en school 

Bij de kruising van de Abel Tasmankade en de Houtmankade is het tijdens spitsuren druk door het brengen en halen van kinderen. De strook langs de Houtmankade voor busjes blijft bestaan. De kruising wordt gelijkwaardig met een verhoogd plateau om verkeer af te remmen en het zicht te verbeteren. Een speciale stenenstrook zorgt ervoor dat auto’s makkelijker de draaiende busjes kunnen passeren.

Meedenken en meedoen

In 2023 is een nieuw speeltoestel door de buurt gekozen, namelijk het klimmuurfeest. Helaas is de leverancier van dit speeltoestel failliet verklaard en het toestel kan hierdoor niet meer worden geleverd. 

We hebben de kinderen in de buurt daarom gevraagd om nog een keer te stemmen op hun favoriete speeltoestel. Stemmen kon tot en met 6 september 2024. Het speeltoestel 'glijbaanavontuur' heeft de meeste stemmen gekregen. Dit speeltoestel wordt in de buurt geplaatst zodra het werk in de straat wordt uitgevoerd.

Ontwerp van het speeltoestel dat geplaatst wordt in de Jan van Galenstraat
Dit speeltoestel kreeg de meeste stemmen en wordt geplaatst in de straat

Inspraakperiode voorlopig ontwerp

Het voorlopig ontwerp lag ter inzage tot en met vrijdag 6 september 2024. We bekijken nu alle reacties en het ontwerp wordt - waar nodig met aanpassingen - definitief gemaakt.

Vervolg

Na het maken van het definitief ontwerp neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Daarna worden de voorbereidingen voor de bouwwerkzaamheden gestart. U ontvangt van ons een brief over het definitief ontwerp als u hebt gereageerd op het voorlopig ontwerp.

Planning

Planning

1e halfjaar 2023

Voltooid
Voltooid

startnotitie vastgesteld door college van B en W

10 juli 2023

Voltooid
Voltooid

informatieavond voor bewoners

2e halfjaar 2023

Voltooid
Voltooid

uitvoeren onderzoeken en maken voorlopig ontwerp

7 juni - 6 september 2024

Voltooid
Voltooid

inspraakperiode voorlopig ontwerp

2 juli 2024

Voltooid
Voltooid

informatieavond voor bewoners

3e kwartaal 2024

Todo
Todo

vaststelling definitief ontwerp

3e kwartaal 2024 - begin 2025

Todo
Todo

voorbereiden werkzaamheden

midden 2025 - midden 2026

Todo
Todo

uitvoering werkzaamheden

Documenten

Als u hieronder op een document klikt, komt u op de website van het gemeentebestuur. Klik daar op de paperclip om alle documenten te bekijken die bij het agendapunt horen. 

Contact

Steven Vugteveen, procesmanager
14023
projecten@haarlem.nl

Met wie we samenwerken

  • Witteveen+Bos
  • Van Gelder (aannemer)