Jongeren in debat: "Het gaat wel over onze toekomst"

Jongeren in debat, zittend op de trap in de Gravenzaal van het stadhuis

Gratis maandverband en tampons aanbieden op scholen. En meer plekken waar je als jongere onder de 18 kan uitgaan in Haarlem. Dat zijn onderwerpen die langskwamen tijdens het debat van de Haarlemse Jongerenraad woensdag 3 april 2024 in het stadhuis.

Ruim 1.000 Haarlemse scholieren mochten van tevoren stemmen over welke 4 thema’s zij het belangrijkst vonden voor het debat. Op nummer 1 stond het thema ‘life skills’. Oftewel: de vaardigheden die je nodig hebt zodra je 18 wordt. Er komt dan van alles op je af, zoals het regelen van belastingen, verzekeringen. “Het is belangrijk dat er aandacht is voor dingen die ons voorbereiden op onze toekomst”, vindt ook Elounda (16), een van de leden van de jongerenraad. “Ik zou zelf bijvoorbeeld niet weten hoe ik belastingen moet doen.” De jongerenraad wil dat jongeren hier beter op voorbereid worden via school.

Stem van jongeren 

De raad bestaat uit 10 tot 15 leden, van verschillende leeftijden door elkaar. Zij komen van 5 Haarlemse middelbare scholen; het Sancta Maria, het Schoter, het Coornhert, het Mendelcollege en het ECL. Waarom hebben zij zich eigenlijk aangemeld? Elounda: “Het is heel belangrijk dat de gemeente ook denkt aan wat jongeren vinden over onderwerpen. En dat er niet alleen wordt gefocust op volwassen. Want het is wel onze toekomst waar ze over nadenken.”

Ook Robynn (16) doet mee om de stem van jongeren te laten horen. “Ik vind persoonlijk het uitgaan voor jongeren onder de 18 heel belangrijk. Maar ook het thema mentale gezondheid. Je ziet nu vaak jongeren drugs en alcohol gebruiken, maar ook jongeren die depressief worden. Dus er zou meer begeleiding op het gebied van drugs en alcohol moeten komen.”

Jongeren in debat in de Gravenzaal
Foto door Jur Engelchor

Aan de slag

De huidige jongerenraad is de 4e lichting. Zij zijn in oktober 2023 van start gegaan en komen elke 2 weken bij elkaar. Ze werken dan onderwerpen uit die ze belangrijk vinden, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met ambtenaren, raadsleden en inhoudelijke specialisten. Julius (16): “Ik weet nog dat we bij de 2e bijeenkomst meteen in gesprek gingen met raadsleden en onze feedback konden geven. Ik was verrast dat ik gelijk zoveel invloed kon hebben.”

Wethouder Jeugd Bas van Leeuwen: "Mooi om te zien hoe ook dit jaar jongeren met een enorme enthousiasme nadenken over maatschappelijke uitdagingen. Het is belangrijk dat jongeren vroeg in contact komen met democratie en samen bespreken welke bijdrage zij zelf kunnen leveren."

Spannende strijd

Op de laatste bijeenkomst in mei geven de jongeren een presentatie over onderwerpen waar ze mee bezig zijn geweest. Daar zijn naast de wethouder ook raadsleden bij. Zo kunnen zij hun voorstellen en ideeën meegeven aan de gemeente. 

Na afloop van het debat konden de aanwezigen stemmen welke thema's in die presentatie aan bod zouden moeten komen. Het aanbieden van gratis maandverband en tampons kreeg de meeste stemmen. De 3 thema's life skills, meer uitgaansplekken voor jongeren onder de 18 en aandacht voor mentale gezondheid kregen precies evenveel stemmen. Die kwamen dus allemaal op de 2e plek. Daarom gaan de jongeren nu alle 4 de onderwerpen verder uitwerken. 

Meer informatie 

Op de pagina Jeugdparticipatie vindt u meer informatie over de jongerenraad. En over andere manieren waarop we kinderen en jongeren in Haarlem een stem geven, zoals de kinderraad, de kinderwijkraden en de kinderburgemeester.