Ontwikkelzone Europaweg

Bijgewerkt tot en met 16 januari 2024
Status: Uitvoering

De komende jaren verandert er veel in het gebied rondom de Europaweg in Schalkwijk. Leegstaande kantoren maken plaats voor 2750 moderne woningen, gezellige buurten en veel groen. Er komen nieuwe winkels, voorzieningen en horeca.

Centrum Schalkwijk
Centrum Schalkwijk. Foto door Milo Dinkelaar

Wat u moet weten

  • In en om de Europaweg komen nieuwe woningen
  • Het wordt een levendige buurt met winkels, voorzieningen en meer groen
  • Er is straks meer ruimte voor fietsers en voetgangers
  • Doordat er ook meer ruimte is voor horeca en uitgaan, wordt het een wijk waar bewoners zich thuis voelen

Centrum Schalkwijk

Het winkelcentrum wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum. De gemeente en vereniging van eigenaren werken samen aan nieuwe ruimtes voor wonen, werken en uitgaan. Schalkwijk krijgt met deze ontwikkelingen een nieuw stadshart met vele mogelijkheden.

Schalkwijk Midden

De komende jaren verandert Schalkwijk Midden van een kantorengebied in een 'stad tussen de bomen'. Een woon/werkgebied met veel groen en ongeveer 1.200 moderne huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Met nieuwe voorzieningen, bruisende horeca en ruimte om elkaar te ontmoeten. Er ontstaat een groen wandelgebied dwars door Schalkwijk Midden, dat het Spaarne Gasthuis en Centrum Schalkwijk met elkaar verbindt. 

Spaarne Gasthuis

Het Spaarne Gasthuis bouwt een nieuw ziekenhuis ter vervanging van het bestaande ziekenhuis. Het plan is om het ziekenhuis beter te verbinden met de omgeving en te combineren met woningbouw. Het wordt een verbinding van werken, wonen, zorg en recreatie in een duurzame en groene omgeving.

Noordkant Europawijk

Op de kop van de Schipholweg, aan de noordkant van Europawijk komt een nieuw woon-werkgebied. Met nieuwe woningen en een OV-knooppunt en een vernieuwd sportpark. 

Stadsstraat Europaweg

De Europaweg wordt vernieuwd en is straks een aantrekkelijke route voor fietsers en voetgangers in Schalkwijk. Er komt meer groen waar mensen gebruik van kunnen maken. De straat wordt klimaatbestendig door het vergroenen en bergen van regenwater. 

Waarom we dit doen

Haarlem groeit en er zijn meer woningen nodig. Rondom de Europaweg worden de meeste nieuwe woningen gebouwd. De Europaweg verandert door alle nieuwbouw in een stadse woonwijk. Dit vinden we belangrijk:

  • Het gebied wordt beter bereikbaar met de rest van Haarlem
  • In het gebied kunnen mensen wonen, werken en winkelen
  • Dat er verschillende soorten woningen komen
  • Dat het een duurzame wijk wordt met water en groen