Ontwikkelzone Europaweg

Bijgewerkt tot en met 22 november 2022
Status: Uitvoering

De komende jaren verandert er veel in het gebied rondom de Europaweg in Schalkwijk. Leegstaande kantoren maken plaats voor 2750 moderne woningen, gezellige buurten en veel groen. Er komen nieuwe winkels, voorzieningen en horeca.

Centrum Schalkwijk
Centrum Schalkwijk. Foto door Milo Dinkelaar

Wat u moet weten

De Europaweg wordt een levendige woonwijk met winkels, dienstverlening en mooi groen. Voetgangers en fietsers kunnen snel overal komen. Doordat er ook meer ruimte is voor horeca en uitgaan, wordt het wijk waar bewoners zich thuis voelen.

Op vrijdag 25 en woensdag 30 november 2022 organiseert gemeente Haarlem 2 informatiemarkten in het winkelcentrum van Schalkwijk over deze ontwikkelzone. Hier vindt u informatie over de ontwikkelingen in Centrum Schalkwijk, Schalkwijk-Midden en Knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid. Er is koffie en thee en er zijn rondleidingen.

  • Waar: Winkelcentrum Schalkwijk, middenplein
  • Informatiemarkten: vrijdag 25 november van 13.00 uur – 17.00 uur en woensdag 30 november van 14.00 uur – 19.00 uur
  • Rondleidingen: woensdag 30 november om 15.30 uur en 16.30 uur

Centrum Schalkwijk

Het winkelcentrum wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum. De gemeente en vereniging van eigenaren werken samen aan nieuwe ruimtes voor wonen, werken en uitgaan. Schalkwijk krijgt met deze ontwikkelingen een nieuw stadshart met vele mogelijkheden.

Schalkwijk Midden

De komende jaren verandert Schalkwijk Midden van een kantorengebied in een 'stad tussen de bomen': een woon/werkgebied met veel groen en ongeveer 1.200 moderne huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Er komen nieuwe voorzieningen, bruisende horeca en ruimte om elkaar te ontmoeten. Auto's en asfalt gaan eruit en bomen erin. Zo ontstaat een groen wandelgebied dwars door Schalkwijk Midden, dat het Spaarne Gasthuis en Centrum Schalkwijk met elkaar verbindt. 

Spaarne Gasthuis

Het Spaarne Gasthuis bouwt een nieuw ziekenhuis ter vervanging van het bestaande ziekenhuis. Het plan is om het ziekenhuis beter te verbinden met de omgeving en te combineren met woningbouw. Het wordt een verbinding van werken, wonen, zorg en recreatie in een duurzame en groene omgeving.

Noordkant Europawijk: Schipholpoort en Toekanweg 7

Op de locatie van de kantoorpanden aan de noordkant van Europawijk kan een nieuw woon-werkgebied gebouwd worden. Aan de Europaweg-zijde kan gebouwd worden in de stijl die past bij een stadsstraat en aantrekkelijk is voor de gebruikers van de bushaltes. Aan de Schipholweg kan gebouwd worden in de stijl die past bij het karakter van de Schipholweg. Het hotel op Toekanweg 2 blijft bestaan en wordt in de toekomst mogelijk verder uitgebreid.

Stadsstraat Europaweg

De Europaweg wordt heringericht als stadsstraat. Hier komen woongebouwen die op de begane grond een andere functie hebben. Dit kunnen kleinschalige kantoor- en bedrijfsunits, woonwerkwoningen, dienstverlening en horeca zijn.

Waarom we dit doen

Haarlem groeit en er zijn meer woningen nodig. Rondom de Europaweg worden de meeste nieuwe woningen gebouwd. De Europaweg verandert door alle nieuwbouw in een stadse woonwijk. Dit vinden we belangrijk:

  • Het gebied wordt beter bereikbaar met de rest van Haarlem
  • In het gebied kunnen mensen wonen, werken en winkelen
  • Dat er verschillende soorten woningen komen
  • Dat het een duurzame wijk wordt met water en groen