Race tegen verspilling

De winaars van de Sint Bavoschool Eemstraat samen met wethouder Jeugd, Bas van Leeuwen.
De winnaars van de Textiel Race 2022 op het schoolplein van de Sint Bavoschool Eemstraat.

De afgelopen maand deden 10 Haarlemse scholen mee aan de Textiel Race. Leerlingen zamelden zoveel mogelijk gebruikt textiel in. Het opgehaalde textiel wordt gerepareerd of gerecycled. Dit is weer goed voor het milieu! De groep 8 van Sint Bavoschool Eemstraat won de wedstrijd.

In Haarlem gooien we per jaar 1 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak. Dat is zonde, want de meeste kleding kunnen we nog repareren of voor iets anders gebruiken. De Textiel Race maakt kinderen hier bewust van. Ze ontdekken hoe kleding een tweede leven kan krijgen.

Grote impact

De leerlingen kregen gastlessen van experts en leerden over de impact van de textielproductie op ons en het milieu. Ook kregen ze uitleg over het repareren van kleding. Samen met Spaarne Werkt en Spaarnelanden zorgen we ervoor dat het ingezamelde textiel bij de juiste recyclers terecht komt.

Winnaars van de race

Van 12 september tot en met 6 oktober deden meerdere scholen hun best om zoveel mogelijk kleding in te zamelen en de race te winnen. Van de 8.797 kilogram, zamelde de Sint Bavoschool Eemstraat 1.171 kilogram in. Vandaag hoorden de kinderen dat zij de winnaars zijn. 

Leerling: "We zijn heel blij! Het leukste vond ik dat we het samen met de klas deden. We gaan in groep 8 eigenlijk niet meer naar schoolreisjes, dus vind ik het heel leuk dat we nu naar NEMO mogen!”

De andere scholen die meededen waren: De Globe, De Zuidwester, IKC Schalkwijk, OBS De Piramide, OBS De Kring, De Trapeze, Vrije School Kleverpark, OBS Bos en Vaart en De Talenten.

Wethouder Bas van Leeuwen reikte de prijs uit en is trots op alle basisscholen. “Veel kinderen zijn al bezig met dit thema en op deze manier kunnen zij ook hun ouders, buren, ooms en tantes meekrijgen. Bij mij thuis gaat een kledingstuk met een gaatje ook niet zomaar de prullenbak in. We proberen het altijd eerst te maken", vertelt de wethouder.

Dutch Sustainable Fashion Week

Vandaag start ook de Dutch Sustainable Fashion Week. Tot en met 12 oktober organiseren we samen met ondernemers verschillende activiteiten die helpen bij het maken van duurzamere kledingkeuzes. Kijk op de pagina van Haarlem doet Duurzaam voor alle activiteiten in de stad.