Van snoeiafval naar slingerende takkenril

Bewoners aan het werk bij de takkenril

Bewoners van de Amsterdamse buurt vroegen Spaarnelanden of ze na het jaarlijkse knotten van wilgen de takken konden krijgen. Ze maken er op de Groene Esplanade in Haarlem Oost en meterslange takkenril van.

Jan Appel werkt al jaren met een enthousiaste groep van 11 bewoners aan het onderhoud van de Groene Esplanade, een smal stadspark langs de Amsterdamse vaart. Bewoners hebben sinds kort een groot deel van het beheer van het park overgenomen van de gemeente en Spaarnelanden. Vorig jaar ontstond het idee om gesnoeide wilgentakken te gebruiken voor een takkenril: een reeks paaltjes in de grond waartussen je dood hout stapelt of vlecht. De ril wordt gevuld met snoeiwerk, bladeren en ander groen afval. Jan Appel: “Ook dit jaar kregen we twee vrachtladingen wilgentakken van Spaarnelanden. Een enorme berg, genoeg om een meterslange slingerende ril aan te leggen. Ook het bladafval uit de wijk gaat erin. Zo ontstaat een aantrekkelijke plek voor insecten, vogels en kleine zoogdiertjes om te schuilen of voedsel te zoeken.”

Bewoners aan het werk op de Groene Esplanade

Blauwe Tram

Het beheren van de Groene Esplanade was in het begin best een uitdaging, vertelt Jan. “Het park ligt op de resten van de oude trambaan van de Blauwe Tram. Gaandeweg ontdekten we dat de grond grotendeels uit puin bestaat. Veel planten gingen daardoor dood. Nu gebruiken we bladafval uit de wijk om te mulchen, dat is het toedekken van de bodem met bladeren of ander tuinafval. We hebben ook voor veel meer struiken gekozen. 1.000 in 2 jaar tijd. Hierdoor droogt de bodem minder uit.”
 

Hechte groep

De vrijwilligers van de Groene Esplanade vormen een hechte groep. “We zijn inmiddels 7 jaar actief. Elke dinsdagochtend drinken we samen koffie en gaan we aan de slag. De rode draad is verbinding en gezelligheid.”

Haarlem kleurt groener

Wilt u ook uw buurt vergoenen? Kijk voor de mogelijkheden op onze webpagina Haarlem kleurt groener

2 bewoners aan het werk bij de takkenril

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief