Vernieuwing winkelcentrum Schalkwijk

Bijgewerkt tot en met 31 mei 2023
Status: Uitvoering

Het winkelcentrum wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum. De gemeente en vereniging van eigenaren werken samen aan nieuwe ruimtes voor wonen, werken en uitgaan. Schalkwijk krijgt met deze ontwikkelingen een nieuw stadshart met vele mogelijkheden.

Winkelcentrum aanzicht Haverkortplein in Schalkwijk

Wat u moet weten

  • De vernieuwing van het winkelcentrum gebeurt in fasen
  • In 2021 is het nieuwe gebouw Californië opgeleverd met 156 woningen, 2 supermarkten, winkels, bioscoop, een openbare parkeergarage met 600 plaatsen
  • Ook de openbare ruimte is vanaf de zomer 2022 toegankelijk voor publiek

Ceylonpoort

  • Het voormalige VNU-kantoorgebouw Ceylonpoort verandert in een appartementengebouw met 162 appartementen. De werkzaamheden van de Ceylonpoort zijn eind 2022 gestart. De totale bouwtijd is ongeveer 2 jaar. Zoals het nu uit ziet kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen vanaf 2025.

Openbare ruimte en Evert Haverkortplein

  • De huidige entree van de hoofdingang van Centrum Schalkwijk heeft een gesloten karakter en is weinig uitnodigend. Met de herinrichting van het Evert Haverkortplein en de ruimte rondom de Ceylonpoort ontstaat er voor omwonenden en gebruikers straks een overzichtelijk, mooi en veilig plein. Zowel de Ceylonpoort als de openbare ruimte zijn naar verwachting af in 2025. 
  • De herinrichting van het Evert Haverkortplein past straks goed bij de openbare ruimte die al eerder werd ingericht bij de Casablancastraat en sluit aan bij de openbare ruimte voor Schalkwijk Midden.

Het voorlopig ontwerp openbare ruimte lag ter inspraak tot 2 maart 2023. Tijdens het ontwerpproces was er overleg met de eigenaren van de winkels (CVVE), de winkeliers, de 4 wijkraden, Connexxion, de bewoners, de ontwikkelaars van Ceylonpoort en Schalkwijk Midden.

Wat we gaan doen

Begin 2024 start de ontwikkeling van het gebied waar nu het gebouw van V&D en Blokker staat

Zuidkant (plein bij oude V&D, Blokker en sportschool Fit for free)

  • Er komen ongeveer 4 nieuwe appartementencomplexen rond het Californiëplein met totaal ongeveer 1.150 nieuwe woningen
  • Er komt ongeveer 5.000 m2 bij voor horeca en bedrijven (geen winkels)
  • Ongeveer 14.000 m2 openbare ruimte wordt vernieuwd en zo'n 8.000 m2 leegstaande winkelruimte verdwijnt
  • Voor de nieuwe woningen geldt een verdeling van 20% sociale huur, 60% middeldure huur of koop en 20% overige woningen

Foodhal

Op het Californiëplein komt een overdekte Foodhal met diverse horeca, een versmarkt en terrassen buiten. De omgevingsvergunning voor de Foodhal is verleend. Verwachting is dat de bouw van de Foodhal gaat starten nadat de ontwikkelingen en werkzaamheden bij de zuidkant zijn afgerond. 

Meedenken en meedoen

Daarnaast werken we aan een concept Masterplan voor centrum Schalkwijk. Dit gaat over het deel van het nu nog overdekte winkelcentrum die vernieuwd wordt straks niet meer overdekt is. In het concept Masterplan staat een uitwerking waar ruimte komt voor winkelen, wonen, werken, groen en voorzieningen. Verwachting is dat het concept Masterplan in 2023 vrijgegeven zal worden voor inspraak. De omgeving zal ook betrokken worden bij het vormen van het plan.

Planning

Tijdlijn

2022

Voltooid
Voltooid

Fase 1 afgerond

April 2022

Voltooid
Voltooid

Fase 2: Stedenbouwkundig Programma van Eisen behandeld in de gemeenteraad

Januari 2023

Todo
Todo

Fase 2: voorlopig ontwerp openbare ruimte Centrum Schalkwijk noordzijde 

Contact

Michael Kaldenhoven, procesmanager
14 023
antwoord@haarlem.nl