Zo gaan we van 50 naar 30 km/u in Haarlem

Man hangt op bord met maximumsnelheid 30 kilometer per uur

We gaan op steeds meer wegen de maximumsnelheid verlagen naar 30 kilometer per uur. Dat doen we om het verkeer veiliger te maken en Haarlem leefbaar te houden. We hebben een plan gemaakt waarin staat op welke wegen de snelheid omlaag gaat en wanneer we de wegen hierop gaan aanpassen. Dit plan is afgelopen donderdag vastgesteld in de gemeenteraad.

Een belangrijke reden om de snelheid te verlagen, is de verkeersveiligheid. We verwachten op basis van landelijk onderzoek dat het aantal ongelukken hierdoor met 20 tot 30% afneemt. Want als je langzamer rijdt, heb je meer tijd om te reageren bij een onverwachte situatie. En als er toch een ongeluk gebeurt, is de kans dat er iemand ernstig gewond raakt of zelfs overlijdt ook kleiner. Daarnaast helpt langzamer rijden ook om het verkeerslawaai in de stad te verminderen.

Dit verandert er

De gemeenteraad heeft in 2021 bepaald dat 30 km/u de nieuwe norm is in Haarlem. Op een aantal wegen in Haarlem is de maximumsnelheid inmiddels al aangepast. In het plan wat de raad nu heeft vastgesteld, staat voor de andere wegen in Haarlem aangegeven wat daar de maximumsnelheid wordt.

De meeste wegen in Haarlem zijn woonstraten waar je de maximumsnelheid al 30 was. Daar verandert dus niets. Op de drukkere wegen gaan we de snelheid zoveel mogelijk verlagen. Dat doen we op ruim de helft van de huidige 50-kilometerwegen. Op de rest blijft 50 km/u gelden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Fonteinlaan, Europaweg, Rijksstraatweg, Spaarndamseweg en Oudeweg. Die wegen zijn een snelle route voor het autoverkeer en zorgen er ook voor dat de bereikbaarheid voor bussen en hulpdiensten goed blijft.

Stap voor stap

We beginnen in 2025 met de eerste straten geschikt te maken voor 30 km/u. Dat gaan we stap voor stap en zo efficiënt mogelijk doen. In sommige straten gaan we de inrichting bijvoorbeeld pas aanpassen als de straat toch al op de schop moet voor onderhoud. Die straten krijgen nu eerst alleen een bord met 30 km/u. In het plan staat een uitvoeringsagenda waarin staat welke straten wanneer worden aangepast.

Wethouder Mobiliteit Bas van Leeuwen: “30 kilometer per uur is de nieuwe norm voor heel Haarlem. We zetten nu concrete en zorgvuldige stappen om de stad verkeersveiliger te maken en meer ruimte te bieden aan de fietser en voetganger.”

Meer informatie 

Meer informatie vindt u op de projectpagina 30 kilometer per uur in de stad 

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief