Warmteprogramma voor een aardgasvrij Haarlem

Bijgewerkt tot en met 7 juli 2025
Status: Voorbereiding

Haarlem wil in 2040 aardgasvrij zijn. Dat betekent dat we dan alleen andere energiebronnen gebruiken voor de verwarming van gebouwen, kraanwater en koken. Nu gebruiken we nog vooral aardgas. Om dit te veranderen, werken we aan een nieuw warmteprogramma. Daarin staat hoe en waar we de komende 10 jaar gaan stoppen met aardgas.

Luchtfoto van Meerwijk
Meerwijk. Foto door Milo Dinkelaar

Wat u moet weten

  • Elke gemeente is verplicht om uiterlijk 31 december 2026 een warmteprogramma te hebben vastgesteld
  • Per buurt wordt gekeken of een volledig elektrisch systeem of een warmtenet beter past
  • In buurten met een warmtenet zorgen we voor een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam systeem
  • In de buurten met een volledig elektrisch systeem helpen we bewoners en ondernemers met informatie en advies over warmtepompen. Ook is het via buurtinitiatieven mogelijk om samen (collectief) in te kopen
  • We willen een eigen warmtebedrijf oprichten: een organisatie die zorgt voor de levering van warmte in de buurt. De gemeente wordt voor 50% eigenaar, zodat we kunnen meebeslissen en de warmte betaalbaar en betrouwbaar blijft. Huiseigenaren mogen ook zelf kiezen voor een andere oplossing, zoals een warmtepomp
  • We werken samen met buurtgroepen, bedrijven, woningcorporaties, netbeheerder Liander en warmtebedrijven
  • Als het warmteprogramma is vastgesteld, gaan we per wijk aan de slag. Bewoners kunnen dan meedenken over de aanpak in hun buurt. We organiseren hiervoor wijkbijeenkomsten
  • Op dit moment werken we al aan 3 warmtenetten: Meerwijk, Waarderpolder en Ramplaankwartier

Volledig elektrisch

Bij een volledig elektrische woning komt alle energie uit elektriciteit. U verwarmt uw huis of bedrijfspand, gebruikt warm water en kookt zonder gas. Dit kan met een gezamenlijke oplossing in de buurt, zoals een warmte-koudeopslagsysteem (WKO), of met eigen warmtepompen.

Warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen dat warmte uit duurzame bronnen naar huizen en gebouwen brengt. Mogelijke bronnen voor warmtenetten zijn:

  • Restwarmte van een datacentrum
  • Aquathermie: Warmte uit oppervlaktewater zoals het Spaarne of 1 van de vele grachten. Aquathermie wordt altijd gecombineerd met een WKO. Een aquathermie/WKO warmtenet wordt nu ontwikkeld in Meerwijk
  • Geothermie: warmte wordt uit diepere aardlagen gehaald, meestal op een diepte tussen 500 en 4000 meter

Wat we gaan doen

In Haarlem zijn al veel reacties en meningen opgehaald over de overstap naar aardgasvrij: via gesprekken, bijeenkomsten en het burgerberaad. Daaruit blijkt dat bewoners en ondernemers vooral behoefte hebben aan duidelijkheid, betaalbaarheid en oplossingen die passen bij hun situatie. We erkennen die zorgen en begrijpen dat de overstap naar aardgasvrij voor veel mensen vragen oproept, zeker in een tijd waarin energiekosten hoog zijn.

In juni 2025 hebben we 2 bijeenkomsten georganiseerd om duidelijk te maken wat de stap naar aardgasvrij betekent voor inwoners en ondernemers. Het was daar ook mogelijk om vragen, zorgen en suggesties met ons te delen.

Meedenken en meedoen

Het was tot en met 6 juli 2025 mogelijk om een digitale vragenlijst in te vullen over wat u belangrijk vindt bij de overstap naar aardgasvrij wonen. We gaan nu aan de slag met de binnengekomen reacties.

Planning

Planning

21 en 25 juni 2025

Voltooid
Voltooid

inloopbijeenkomsten

21 juni - 6 juli 2025

Voltooid
Voltooid

digitale vragenlijst, mogelijkheid om te reageren

oktober 2025

Todo
Todo

inspraak concept warmteprogramma

november 2025

Todo
Todo

collegebesluit vaststellen warmteprogramma

januari 2026

Todo
Todo

vaststelling definitief warmteprogramma door gemeenteraad

februari 2026

Todo
Todo

aanwijzen 1 of meerdere warmtebedrijven

midden 2026

Todo
Todo

start wijkuitvoering

Contact

Iris de Jongh, beleidsadviseur
14 023
antwoord@haarlem.nl