Opvang van asielzoekers en statushouders

Bijgewerkt tot en met 15 januari 2025
Status: Uitvoering

In de gemeente Haarlem vangen we mensen op die vluchten voor oorlog, geweld, honger en armoede in hun thuisland. We zorgen voor opvangplekken voor asielzoekers en we zorgen ervoor dat statushouders een woning krijgen. We doen dit samen met partners zoals het Rode Kruis, het Leger des Heils en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De opvanglocatie vluchtelingen uit Oekraïne aan de Meesterlottelaan
De opvanglocatie aan de Meesterlottelaan. Foto door Jurriaan Hoefsmit

Wat u moet weten

  • Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet ingegaan. Het doel van deze wet is voldoende opvangplekken en een betere verdeling van asielopvang over provincies en gemeenten
  • We werken samen met andere gemeenten in de regio Kennemerland aan voldoende opvangplekken en hebben hiervoor een regioplan opgesteld
  • In het regioplan van de gemeenten in Kennemerland, behalve Zandvoort, wordt uitgegaan van in totaal 3.347 opvangplekken. 963 plekken hiervan zijn in Haarlem
  • Het regioplan van Kennemerland is in oktober 2024 aangeboden aan de provincie Noord-Holland. De plannen van alle regio’s zijn door de provincie bekeken en er is een verslag uitgebracht bij de minister van Asiel en Migratie. De minister nam op 20 december een verdeelbesluit
  • Samen met de gemeenten in de regio Kennemerland, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en inwoners in Haarlem zorgen we voor voldoende opvangplekken

Opvangplekken voor asielzoekers

Mensen vanuit allerlei landen vragen asiel aan in Nederland. Zij worden opgevangen en begeleid door het COA. Het COA vangt asielzoekers op en kan dat niet zonder hulp van gemeenten. De asielzoekers verblijven vooral op (nood)opvangplekken. Deze plekken zijn niet geschikt om lang te blijven, omdat er weinig privacy is en er weinig voorzieningen zijn. We willen in Haarlem zorgen voor 2 asielzoekerscentra (azc's), zodat asielzoekers kunnen doorstromen. 

Er zijn verspreid over de stad verschillende (nood)opvangplekken waar nu in totaal ongeveer 600 asielzoekers zijn:

Geschikte plekken voor een azc

Een geschikte plek moet in de buurt zijn van voorzieningen zoals sport, onderwijs en zorg. Ook is het belangrijk dat de plekken goed verspreid worden over de stad en dat de azc's in sterke wijken komen. 

Meesterlottelaan 301 en Dreef 48

In mei 2024 kocht het COA het kantoorgebouw aan de Meesterlottelaan en de Dreef. Op deze plek gaan straks ongeveer 300 asielzoekers wonen. Het gaat om blijvende opvang.

Op dit moment wonen er Oekraïense vluchtelingen aan de Meesterlottelaan 301. Zij gaan verhuizen naar de Laan van Decima. Het COA verwacht dat deze plek in de lente van 2025 klaar is om de 1e bewoners te ontvangen.

Het andere deel van het gebouw, aan de Dreef, wordt nu nog gebruikt voor bedrijfsactiviteiten. Als deze activiteiten zijn gestopt wordt er verbouwd om dit gebouw geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers.  

Het COA heeft 2 nieuwe omgevingsvergunningen aangevraagd om asielopvang mogelijk te maken. Als de omgevingsvergunning wordt afgegeven hebben bewoners de mogelijkheid om in bezwaar en beroep te gaan. Informatie over het moment van aanvragen en afgeven van de vergunning kunt u ontvangen via Berichten over uw Buurt. U kunt zich hiervoor aanmelden via de website van de overheid.

Zijlweg 245

Het COA en de particuliere eigenaar van de Zijlweg 245 zijn nog met elkaar in gesprek over de aankoop van het gebouw. Er wordt ook nog overlegd met de hoofdhuurder. Het gebouw heeft ruimte voor ongeveer 300 opvangplekken. 

Als het COA besluit om op deze plek een azc te maken, dan wordt er in overleg met de verhuurder een passende oplossing gezocht voor de huurders en wordt het gebouw verbouwd. De huurders kunnen zich melden bij stichting !Woon voor informatie en advies over hun rechten in deze situatie. 

Begeleiding en veiligheid in het azc

Het COA is eigenaar van het pand aan de Meesterlottelaan 301 en de Dreef 48. Zij zorgt voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Bij een azc is er 24 uur per dag en 7 dagen per week toezicht van beveiligers. Het COA en de gemeente vinden het belangrijk dat de opvang goed en veilig verloopt. Voor de mensen in de buurt en voor de asielzoekers.

Klankbordgroep

De gemeente kiest geschikte plekken voor een azc. Als het COA een gebouw gaat verbouwen en inrichten worden omwonenden uitgenodigd om hierover mee te denken. Bijvoorbeeld over de inrichting van de buitenruimte en het organiseren van activiteiten met de buurt.

Voor het gebouw aan de Meesterlottelaan en de Dreef is een klankbordgroep opgericht die de ontwikkelingen van het azc volgt en advies geeft met kennis uit de buurt. In deze groep zitten omwonenden, de wijkagent, vertegenwoordigers van de gemeente en het COA. Informatie uit de klankbordgroep wordt met omwonenden gedeeld. Onderwerpen, suggesties of vragen voor de klankbordgroep kunt u mailen naar azcinhaarlem@haarlem.nl 

Vrijwilligers

Haarlemmers die als vrijwilliger een bijdrage willen leveren, zijn welkom bij het COA. Denk hierbij aan het geven van Nederlandse les, helpen met fietsen repareren of op een andere manier voor kortere of langere tijd betrokken zijn bij de bewoners van het azc. Als u vrijwilliger wilt worden kunt u mailen naar azcinhaarlem@haarlem.nl 

Woningen voor statushouders

Als asielzoekers een asielvergunning krijgen om in Nederland te blijven, noemen we hen ‘statushouders’ of ‘vergunninghouders’. Zij mogen in Nederland blijven en krijgen een woning in een gemeente. Op dit moment is meer dan een derde van de bewoners van azc’s statushouder. 

Elke gemeente moet een aantal statushouders een plek geven om te wonen. Het Rijk bepaalt elk halfjaar voor hoeveel statushouders elke gemeente een woning moet vinden. Hoeveel dat er zijn, de zogenoemde taakstelling, is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente. De taakstelling wordt elk halfjaar vastgesteld. De taakstelling voor het 1e halfjaar van 2025 is voor Haarlem 214 plekken. U vindt meer informatie over de taakstelling en woningen voor statushouders op de website van de Rijksoverheid.

Omdat er zoveel statushouders plekken bezet houden in de asielzoekerscentra in Nederland, vraagt de Rijksoverheid gemeenten om versneld statushouders op te vangen. We hebben daarom eind 2022 tijdelijke woonunits geplaatst aan de Laan van Decima naast Ikea. De woonunits zijn een tijdelijke opvangplek voor ongeveer 120 personen. Door de tijdelijke woonunits aan de Laan van Decima kunnen we versneld statushouders naar Haarlem halen. Zo kunnen zij eerder beginnen met inburgeren. 

Opvang van minderjarige alleenstaande vluchtelingen

Als een jongere naar Nederland komt zonder ouders of andere wettelijk vertegenwoordiger moet er volgens de wet een voogd benoemd worden totdat de jongere 18 jaar is. Daarna wordt de gemeente verantwoordelijk voor een woning voor de jongvolwassene.

Er zijn 2 soorten opvang voor minderjarigen; de alleenstaande minderjarige die een asielprocedure doorloopt en de alleenstaande die al een status (verblijfsvergunning) heeft.

Vanaf 1 juli 2024 moeten we in Haarlem - als onderdeel van de eerdergenoemde taakstelling - ervoor zorgen dat 36 minderjarige statushouders een plek hebben om te wonen. Op dit moment is er in de gemeente Haarlem nog geen opvang voor kleine groepen minderjarige vluchtelingen met een verblijfsvergunning. We zoeken naar plekken die hiervoor geschikt zijn.

Er is landelijk een groot tekort aan plekken voor minderjarige vluchtelingen. Niet alleen voor jongeren die nog in de asielprocedure zitten en opgevangen worden door het COA, maar ook voor jongeren met een verblijfsvergunning. Jongeren die bij het COA zijn opgevangen, verblijven voor langere tijd op 1 locatie. Als de jongere een verblijfsvergunning krijgt, gaat voogdijorganisatie Nidos op zoek naar tijdelijke woonruimte. De gemeente zorgt daarna - als de jongere 18 jaar is geworden - voor een woning.

Opvang Asterstraat

Vanaf het voorjaar van 2025 worden in Haarlem 14 alleenstaande jonge vluchtelingen met een verblijfsstatus opgevangen in een gebouw aan de Asterstraat. De jongeren worden 24 uur per dag en 7 dagen per week begeleid door medewerkers van een jeugdhulporganisatie en staan onder verantwoordelijkheid van Nidos.

Contact

Projectteam Opvang
023 511 55 00
azcinhaarlem@haarlem.nl

Hebt u vragen over een ontvangen brief of hebt u een brief niet ontvangen? Dan kunt u mailen naar azcinhaarlem@haarlem.nl 

Met wie we samenwerken

  • Gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen, Zandvoort 

  • Provincie Noord-Holland 

  • Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Nieuws

Nieuws